8 marca 2013

Zupa - krem kalafiorowy

Zupka o konstystencji kremowej o delikatnym smaku kalafiora :) Kto za kalafiorem nie przepada , po spróbowaniu tej zupki , kalafior zaliczony będzie do najbardziej ulubionych warzyw ;) Zupka dosc szybka w wykonaniu i do tego bardzo dobra. Polecam spróbowac , jeśli ktoś do tej pory nie miał tej przyjemności :)


Składniki:

- 1 op. kalafiora mrożonego 450 g
- 2 duże ziemniaki
- 1 por- biała częśc
- 2 zabki czosnku
- 2-3 serki topione kremowe
- 1 łyzka oleju
- 1 łyzka masła
- sól , pieprz
- 1,5 l bulionu

Wykonanie:
Pora kroimy w półtalarki , czosnek siekamy a ziemniaki kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy olej a następnie dodajemy masło. Wrzucamy czosnek . Gdy się zeszkli , dodajemy pora i przez 5 min. całośc podsmażamy .Póżniej wlewamy bulion, wrzucamy ziemniaki, kalafior i całośc gotujemy do miękkości. Na końcu wrzucamy serki topione i gotujemy ok. 5 minut. Dla uzyskania jednolitego kremu używamy blendera. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

3 komentarze:

  1. Nie jadłam takiej, ale słyszałam, że patent z użyciem serków topionych w zupie to smaczna sprawa. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest bardzo dobra , naprawdę polecam zrobic :)

      Usuń
  2. Zamiast pory użyłam cebuli bo akurat tylko to miałam w lodówce. Też wyszła pyszna :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz