16 marca 2013

Zupa chrzanowa

Lubię "zamienniki " w kuchni i tym razem też tak będzie. Zbliżają się Święta Wielkanocne i zanim zabierzemy się do szykowania tradycyjnego żurku, zastanówmy się , czy aby nie można było , zasiąśc do stołu i delektowac się właśnie wykwintna zupą chrzanową. Przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu a smak chrzanu z dodatkiem jajeczka to wprost coś pysznego :) Do wykonania zupy potrzebne są właściwie wszystkie warzywa oprócz marchwi , która by zabarwiła naszą biało-szarą zupę na czerwono. A tego byśmy nie chcięli :)




Składniki: dla 4- 6 osób
- 2 pory
- 1/2 selera
- 2 pietruszki
- 2 cebule
- 2 ziemniaki
- 2 litry wody
- 200 ml śmietany 30 %
- 200 g boczku wędzonego
- łyżeczka majeranku
- 1 ząbek czosnku
- sól , pieprz
- 1 liśc laurowy
- 1 ziele angielskie
- 4 pieprze
- 4 łyzki tartego chrzanu
- 4 jajka
- 1 łyżka masła
- olej

Sposób przygotowania

Ugotowac jajka na twardo.
Boczek pokroic w kostkę , podsmażyc.
Czosnek drobno siekamy.
Pietruszkę , ziemniaki i seler , kroimy w kostkę.
Pora i cebulę w plasterki.
W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i łyżkę masła, wrzucamy czosnek i delikatnie go podsmażamy ok. 2 minut.
Dorzucamy cebulę i pora. Razem to smażymy ok. 3-5 minut na małym ogniu do momentu zeszklenia pora i cebuli.
Zalewamy 2 l wody i dorzucamy selera , pietruszkę i przyprawy ( zielę, pieprz , listek laurowy ). Całośc gotujemy ok. 20 minut.
Następnie wrzucamy ziemniaki , czekamy aż warzywa będą miękkie.
Na koniec używamy blendera i miażdżymy całą zawartośc garnka.
Na sam koniec gotowania , dodajemy starty świeży chrzan i smietanę. Gotujemy jeszcze ok. 3 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dekorujemy jajeczkami i jemy razem z paluszkami chlebowymi z oliwą z oliwek.

W ten sposób powstanie pożywna , ostra zupka.




Smacznego .

2 komentarze:

  1. Uwielbiam chrzan jako dodatek do mięs, a tu proszę bardzo ... zupa.
    Muszę poznać jej smak bo przepis już zapisałam ....

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz