11 marca 2013

Surówka "Samo Zdrowie"


Jako dodatek do obiadu , proponuję lekką surówkę na bazie sałaty roszponki , z dodatkiem bogatej w witaminy kapusty pekińskiej a ponadto soczystośc pomidora i skropinona oliwą z pestek winogron sprawia , że taka surówka, zagości nie raz , nie dwa... na naszych stołach ;)



                                                                      Składniki: 
                                                             - op. sałaty roszponki
                                                             -  średnia kapusta pekińska
                                                             - 2-3 pomidory
                                                             - papryka czerwona 
                                                             - 2 ogórki kiszone
                                                             - pęczek szczypiorku
                                                             - przyprawy - bazylia, tymianek, sól, pieprz
                                                             - oliwa z pestek winogron


Warzywa starannie umyc , osuszyc . Kapustę pekińską drobno poszatkowac , roszponkę delikatnie "porwac", pomidora pokroic w niedużą kostkę , ogórka w półplasterki , paprykę w półpaski  a szczypiorek drobno posiekac.Gdy mamy wszystkie składniki przygotowane , wrzucamy je do półmiska i przyprawiamy do smaku. Całośc skrapiamy na końcu oliwą . Najlepiej zrobic surówkę ok. 2 godzin przed podaniem , aby miała czas na połączenie się wszystkich smaków i aromatów.

Życzę smacznego :)
                                   
                    

2 komentarze:

  1. smakowita sałatka, zjadłabym taką nawet samą bez tego kotlecika ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie. Lubię proste sałatki z oliwą

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz