28 marca 2013

Sałatka z zielonej soczewicy

Zbliżają się Święta Wielkanocne i zastanawiacie się nad sałatkami? Mam dośc ciekawą propozycję na sałatkę z zielonej soczewicy. Ma bardzo wyrażny smak i jest dla zwolenników ostrego smaku. Dodatek czerwonej cebulki i czosnku sprawia , że taka sałatka nie staje sie obojętna dla naszego podniebienia :) Przepis na sałatkę znalazłam w gazecie.



Składniki:
- 3/4 szkl. zielonej soczewicy
- 2 czerwone cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 ogóki konserwowe
- jabłko
- 1/2 szkl. sosou tatarskiego
- 2 łyzki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 3 jajka ( w przepisie jajek nie było , ja dodałam )
- pieprz i sól

Umyte ziarna soczewicy ugotowac , odcedzic, wystudzic.Jajka ugotowac, obrac ze skorupek. Jabłko obrac i pokroic w kostkę , a ogórki w cienkie słupki. Cebule i czosnek posiekac. Soczewicę wymieszac z rozdrobnionymi składnikami i połową zieleniny. Doprawic solą , pieprzem. Posypac natką i szczypiorkiem . Dodac sos tatarski , wymieszac i jeśc :) Najlepiej jednak jak sałatka" swoje" odstoi .




3 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł na sałatkę :)Pychotka! Zapisuję do wypróbowania.

    Pozdrawiam i życzę wesołych świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje i oczekuje informacji o wrażeniach po jedzeniu ;)

      Usuń

Bardzo dziękuję za komentarz