30 marca 2013

Sałatka Królewska - warstwowa


Na Wielkanoc pyszną propozycją  jest sałatka królewska. Sama nazwa mówi za siebie ;) Nie potrzeba żadnych przypraw , składniki , które się w niej znajdują połączone z małą ilością majonezu , sprawiają , że smakuje przepysznie . Zrobienie jej , zajmuje bardzo mało czasu.





Naprawdę polecam ją zrobić :)

Składniki:
- 1 słoik selera konserwowego
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka ananasa
- 1 marchewka
- por
- czerwona fasola
- 5 jajek



Sposób przygotowania
Seler konserwowy i kukurydzę osączyć z zalewy.
Ananasa osączyć z zalewy i pokroić w kostkę.
Marchewkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Por opłukać i pokroić w kostkę.
Czerwoną fasolę osaczyć z zalewy.
Jajka ugotować na twardo i ostudzić.
Białka zetrzeć osobno na tarce o dużych oczkach , a żółtka na tarce o małych oczkach.



Układamy w ten sposób:
1. seler konserwowy

2. kukurydza

3. ananas

4. 3 łyżki majonezu

5. marchewka

6. por

7. czerwona fasola

8. białka

9. 4 łyżki majonezu

10. na wierzch żółtko


Smacznego


10 komentarzy:

  1. przygotowuję podobną:) naprawdę jest pyszna
    pozdrawiam 6niebo

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam kilkakrotnie, wszystkim bardzo smakuje. POLECAM !

    OdpowiedzUsuń
  3. używa się soli i pieprzu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma takiej potrzeby :) składniki ładnie się ze sobą komponują smakowo i żadne przyprawy nie sa zupełnie potrzebne :)

      Usuń
  4. a marchewka świeża czy gotowana??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam , marchewka surowa . Bardzo polecam zrobić , bo my nie wyobrażamy już sobie imprezy rodzinnej bez tej sałatki :)

      Usuń
  5. a marchewka ma być świeża czy ugotowana???

    OdpowiedzUsuń
  6. czy można coś użyć zamiast pora bo mąż ma na niego uczulenie

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz