1 marca 2013

Roladki schabowe z porem w sosie serowo-pieczarkowym

Roladki schabowe już były SiN , ale dzisiaj zaprezntuje inne , w sosie grzybowo-serowym :). Sos grzybowy na bazie pieczarek .Dodatek pora daje niesamowity smak i aromat.



Do wykonania potrzebne jest:

- 0,5 kg schabu bez kości
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- ok. 2o dag pieczarek
- ok. 15 dag sera żółtego ( najlepiej twardy , długo dojrzewający)
- 1 op. serka topionego kremowego
- sól , pieprz
- olej
- 2  łyżki masła
- wykałaczki

Schab kroimy w plastry ok. 1,5 cm. Rozbijamy go tłuczkiem i opruszamy pieprzem i solą.
Na patelni rozgrzewamy , olej , dokładamy masło i wrzucamy posiekany czosnek. Gdy nam się lekko zeszkli, dorzucamy pokrojonego w pół plastry pora ( jego białą częśc ). Ok. 10 minut całośc podsmażamy.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Na tarce o drobnych oczkach ścieramy żółty ser.
Starty ser łączymy z przestudzonym , podsmażonym porem.
Na przygotowanym , rozbitym achabie , rozkładamy farsz i zwiajmy w ruloniki i spinamy wykałaczką.
Tak przygotowane roladki obsmażamy na złoty kolor na oleju.



W garnku przygotowujemy sos serowo-grzybowy.

Sos serowo-grzybowy
W garnku roztapiamy łyżkę masła , wrzucamy pokrojone pieczarki , lekko podsmażamy i zalewamy wodą (ok. 1/2 ). Wrzucamy kostkę sera i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Na końcu uzywamy blendera , aby uzyskac jednolity sos.

Do naczynia żaroodpornego wkładamy roladki i zalewamy przygotowanym sosem , wstawiamy do piekarnika i zapiekamy do czasu kiedy roladki będą soczyscie miękkie ok. 30 minut w temp. 160 C

Smacznego.

3 komentarze:

  1. Zainspirowałaś mnie, miałam zrobić tradycyjne zrazy w sosie, ale Twoje wyglądają na bardzo smaczne więc one zagoszczą dziś na moim stole :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile wody mam dać do sosu, bo chciałam dzisiaj zrobić? 1/2 litra czy szklanki? :)
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, że tak późno.... Chodzi o mniej więcej pół szklanki.

      Usuń

Bardzo dziękuję za komentarz