12 marca 2013

Placki Ciamalaga

Dośc ciekawą alternatywą dla placków ziemniaczanych ,są placki śmiesznie nazywane Ciamalaga. Różnią się jedynie dodaniem  żółtego sera i czerwonej kapusty. Najlepiej smakują jako lekko pikantne . Nie ma to, jak sie narobic i zmęczyc , ale spożywanie i odpoczywanie to nagroda za wysiłek ;) Przepis pochodzi ze zbioru wczesnych zainteresowań kulinarnych :)



Składniki:
10 ziemniaków
2 jajka
cwiartka czerwonej kapusty
pęczek szczypiorku
1 cebula
ok. 20 dag żółtego sera
6 łyżek mąki
1 łyżka maggi 

Przygotowanie:
Kapustę , szczypior i cebulę starannie myjemy iblenderem szatkujemy na dosc małe częśi.
Ziemniaki obieramy , myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Całośc wrzucamy do miski, wbijamy całe jajka. Scieramy żółty ser i dodajemy mąkę , solimy i pieprzymy.
Do smaku mozna dodac jeszcze łyzkę maggi.
Smażymy na rumiany kolor na wolnym ogniu , aby placki sie nie przypiekły a w środku były upieczone .




Po smażeniu położyc na ręczniku papierowym aby wciągnął ewentualny tłuszcz z placków .

Smacznego 

7 komentarzy:

  1. Hmmm.. ciekawe. Nie spotkałam się jeszcze z takim połączeniem. A ser się nie rozpływa na patelni? Ostatnio widziałam kotleta schabowego usmażonego w cieście na placki ziemniaczane. ;) Także widać możliwości wykorzystania ciasta na placki ziemniaczane jest wiele. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ser pełni funkcję takiego "łącznika" wszystkich składników i nie ma takiego problemu podczas smażenia. Przyznam Ci się skrycie , że też widziałam podobny przepis na temat wariacji schabowej i się nawet nad nim zastanawiałam ;)

      Usuń
  2. Te placuszki muszą być pyszne. Warto spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mogę obiecac , że efekt smakowy tych placuszków jest o niebo lepszy niż przy naszych "znanych" tradycyjnych :)

      Usuń
  3. Bardzo ciekawe, placków z dodatkiem czerwonej kapusty jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz