2 marca 2013

Makaron z warzywami na parze z sosem serowym

 




Dzisiaj szybka propozycja na danie obiadowe :) i w dodatku pyszna. Uwielbiam takie potrawy , gdzie przy nie wielkim wysiłku , można raczyc sie pysznym  jedzeniem. Opierałam się na przepisie ET.



Składaniki:
- 1 op. makaronu  400 g (ja użyłam kolorowy ze szpinakiem i bazylią)
- 2 serki topione kremowe
- mrożone warzywa (brokuł, marchew, fasolka,kukurydza )
- pół  szkl. śmietany 18%
- przyprawy : bazylia, sól czosnkowa, sól ziołowa
- 1 szkl. wody ( im więcej wody tym sos będzie bardziej rzadszy)



Należy ugotowac makaron w osolonej wodzie.
Warzywa gotowac  na parze ok. 10-15 min.
Aby przyrządzic sos , należy śmietanę wraz z wodą podgrzac do wrzenia , dodac serki topione wraz z przyprawami . Pogotowac ok. 5 minut  na małym ogniu. Na końcu użyc blendera , aby uzyskac kremowy sos ,jak również ,aby uniknąc długiego gotowania śmietany . Na tym koniec , wystarczy tylko poporcjowac makaron, wyłożyc warzywa i polac sosem .:)

Smacznego .










2 komentarze:

  1. Lubię takie kolorowe dania. Ładnie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam brokuły z sosem serowym, więc jak dla mnie, super danie!:)

    Pozdrawiam Cię serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz