7 marca 2013

Devolay z piersi kurczaka



Kotlet devolay to sposób na przygotowanie kurczaka w inny sposób , niż zwykłe kotlety z panierką . Smak masełka, który wypływa po przekrojeniu devolaya to jest coś przepysznego ;) Dodałam jeszcze pokrojony drobno koperek dla dodania intensywności smaku :)Pomysł zaczerpnięty z



Składniki dla 4 osób:
2 duże piersi z kurczaka
2 ząbki czosnku
2 łyżki koperku
4 łyżeczki masła
3 jajka do panierki
bułka tarta i mąka
ok. 100 g sera żółtego w kawałkach
sól , pieprz, papryka ostra mielona



Najpierw należy zeszklic drobno pokrojony czosnek. Następnie piersi myjemy, osuszamy , kroimy na 4 części  wzdłuż i ostrożnie tłuczemy przez folię spożywczą ,aby pierś sie nie rozpadła i nie porobiły się dziury. Doprawiamy filety solą, pieprzem i papryką mieloną do smaku.
Ser pokroic na grube paski , koperek drobno posiekac i po kolei , na 4 przygotowane filety nakładac po porcji sera żółtego , masło z czosnkiem i koperek. Zwijac od najszerszej części fileta. Trzeba tą czynnośc zrobic dośc zwarcie , aby podczas smażenia kotlet sie nie rozpadł. Przed smażeniem obtoczyc w jajku i w mące i smażyc na rozgrzanym oleju , do czasu az zarumienią sie na złoty kolor.

Smacznego.

8 komentarzy:

  1. Baaaaaardzo smakowity kotlecik. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne! Czesto nadziewam kurczaka wlasnie czym tylko dusza zapragnie, ostatnio bylo pesto i mozarella :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Devolay w tym wydaniu wygląda nadzwyczaj smakowicie a to i za sprawą udanych zdjęć...

    OdpowiedzUsuń
  4. bede robic a co mi wyjdzie zobaczymy

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja pierś mielę maszynką z odrobiną masła bo mięso z piersi jest suche, i mam taki devolaj ala mielony z nadzieniem w środku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smaczne te kotlety. Zawsze miałam obawę, że masło wypłynie wcześniej, jeszcze na patelni. Ale było OK.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz