17 marca 2013

Cannelloni z mięsem mielonym i szpinakiem




Cannelloni ( rodzaj makaronu włoskiego ) kojarzy mi się nadziewane mięsem mielonym , polane sosem beszamelowym i posypane żółtym serem. A mi tego było mało , to dodałam jeszcze szpinak. Wyszło bardzo pożywne i smaczne danie. Szpinak był moja traumą z dziecięcych lat z czasów przedszkola. Ale dobrze doprawiony jest naprawde pyszny.


Składniki:
makaron cannelloni ok. 20 szt
op.szpinaku mrożonego
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
3 ząbki czosnku
średnia cebula
ok. 20 dag sera żółtego sera (plastry albo kostka )
przyprawy:oregano, bazylia , sól , pieprz
łyżka masła
łyżka oleju
jajko

Sos beszamelowy;
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 szkl. mleka
3/4 szkl. wody


Przygotowanie farszu

Czosnek i cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy masło i wrzucamy czosnek, który lekko szklimy. Pózniej wsypujemy na patelnię posiekaną cebulę. Do tego dokładamy szpinak i całośc podgrzewamy do momentu odparowania wody. 

Na oddzielnej patelni podsmażamy mięso az zrobi sie "białe".

Przekładamy mięso do farszu szpinakowo-cebulowego i całosc dusimy ok. 20 minut pod przykryciem.

Następnie zestawiamy z ognia , wbijamy jajo i doprawiamy przyprawami. Najlepiej smakuje farsz , gdy jest lekko pikantny. 

Tak przygotowanym nadzieniem napełniamy makaron cannelloni. Rurki napełnione układamy w naczyniu żaroodpornym.




Przygotowanie sosu beszamelowego:


W garnku rozpuszczamy masło , dosypujemy mąkę i mieszamy do połączenia się .Dolewamy stopniowo mleko i rozpuszczony w wodzie koncentrat pomidorowy.Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą.Całośc delikatnie podgotowujemy ciągle mieszając.Przygotowanym sosem zalewamy makaron.



Całośc zapiekamy w piekarniku nagrzanym do ok. 150 C przez 30 minut . Po tym czasie posypujemy żółtym startym serem i dalej pieczemy przez 15 minut .

10 komentarzy:

  1. Prezentuje się świetnie, na pewno odlotowo smakuje. Nie rozumiem, dlaczego szpinak tak często się źle kojarzy, przecież jest bardzo smaczny.
    Mój syn od małego uwielbia szpinak, tak jak ja:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie. Robiłam już parę dań ze szpinakiem w roli głównej, ale jeszcze nigdy w połączeniu z mięsem. Mąż pewnie byłby zachwycony z takiego połączenia. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Danie idealnie dopasowane do pogody: smaczne, gorące i energetyczne...po takim cannelloni na pewno Wszystkim od razu poprawi się nastrój.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne wloskie smaki ! Wygląda bardzo smakowicie ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A musi być dodane jajko??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jajko ma za zadanie scalić całą masę , ale jeśli z jakiś powodów nie można używać jajka , to bez jajka nic się nie stanie , będzie tylko masa bardziej płynna .

      Usuń
  6. Uzywamy surowego czy podgotowanego makaronu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym przypadku użyłam makaronu surowego ale można lekko podgotować :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za komentarz