16 marca 2013

Babka kolorowa


Szybka , prosta w przygotowaniu babka. Cieszy smakiem podniebienia jak i zachwyca  wzrok pięknymi kolorami :)
Foremka na babkę o średnicy 26 cm

                                                         

                                                     Składniki:
                                         2,5 szkl. mąki pszennej
                                         1,5 szkl. cukru
                                         3/4 szkl. oleju
                                         1/2 szkl. suchego maku
                                         250 g margaryny
                                         6 jaj
                                         1 op. kisielu truskawkowego
                                         1 op. cukru waniliowego ( 16g )
                                         2 łyżki kakao
                                         2 łyżki wiórków kokosowych
                                         2 łyżeczki proszku do pieczenia
                                         bułka tarta , margaryna do foremki
                                         orzechy włoskie do dekoracji

                                             Polewa czekoladowa 
                                                3 łyżki wody  
                                                2 łyżki kakao
                                                3 łyżki cukru
                                                2 łyżki margaryny



W małym garnuszku grzejemy wodę , sypiemy kako, cukier i mieszamy aby składniki się ładnie ze soba połączyły. Następnie zdejmujemy z gazu i dorzucamy łyżkę margaryny i mieszamy do czasu rozpuszczenia sie tłuszczu.




1. Miksujemy białka na sztywną masę.
2. Margarynę , żółtka i cukier ucieramy.
3. Dodajemy mąkę z proszkiem ( przesiałam przez sitko ).
4. Wlewamy olej.
5. Dodajemy ubitą wcześniej pianę.
6. Ciasto dzielimy na 4 części:
               - 1 częśc łączymy z makiem
               - 2 częśc z kisielem
               - 3 częśc z wiórkami
               - 4 częśc z kakao
7. Części po kolei wykładamy do foremki na babkę , posmarowanej margaryną i posypaną bułka tartą.
8. Piec w temp. 180 C przez 50 minut , ale to juz zależy tak naprawde od naszych piekarników :) Ciasto najlepiej sprawdzic patyczkiem czy jest suche i musi byc pieknie zarumienione .
9. Po wystygnięciu ciasta przygotowujemy polewe i jeszcze ciepłą polewamy ciasto i posypujemy do dekoracji zmielonymi orzechami włoskimi.


Życzę smacznego

1 komentarz:

  1. Bardzo ładnie się prezentuje. U mnie dziś też babka. ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz