23 marca 2013

Babka kajmakowa

Nie ma to jak smak rozpływającej się w ustach babki, ze szczyptą kajmaku i z posypką z płatków migdałowych. Według mnie, jest to najlepszy sposób na odprężenie się. Polecam ją również na stół w czasie Wielkiejnocy, stawiam na wszystko, że goście będą zachwyceni :)



Składniki:
- 5 jajek
- 180 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej 
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- 400 g masy kajmakowej (ja użyłam masy kajmakowej adwokat)
- 100 g masła
- 4 łyżki mleka
- 50 g płatków migdałowych
- tłuszcz i bułka tarta do formy

Przygotowanie:



300 g masy kajmakowej przełożyć do garnka , dodać 100 g masła i podgrzewać na małym ogniu (nie gotować)
180 g mąki pszennej oraz 100 g maki ziemniaczanej przesiać z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i szczyptą soli.
Białka oddzielić od żółtek.Do białek dodać szczyptę soli i ubijać na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania wsypać 3 łyżki cukru. Gdy składniki się połączą , dodać żółtka. Wszystko jeszcze chwilkę mieszać.
Następnie małym strumieniem wlewać kajmak z masłem i mieszać..Wsypać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Mieszać do uzyskania jednolitej masy.
Formę z tuleją do pieczenia babki, wysmarować tłuszczem , posypać bułką tartą.
Ciasto przełożyć do blaszki i piec ok. 50 minut w temp. 180 C.

Polewa
100 g masy kajmakowej podgrzać z 3 łyżkami mleka i mieszać do czasu połączenia się składników.

Wystudzoną babkę polewamy polewą i posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi.







3 komentarze:

  1. Robiłam podobną i myślę, że to jest fajna alternatywa dla babek drożdżowych. Przepis do wykorzystania w sam raz na święta! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szczerze mówiąc jeszcze takiej babki nie jadłam. Wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie polecam wypróbowac ten przepis , babka jest pyszna :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za komentarz