20 lutego 2013

Zapiekane gołąbki z farszem mięsno-ryżowym

Zwykle przynajmniej moja rodzina , gołąbki jemy gotowane z sosem pomidorowym , ale można je również zapiekac ....szczerze powiem , nie wiem , które mi bardziej smakują. Jedno jest pewne , gdzie jest mielone , ryż i kapustka , nie może wyjśc nic złego ;)



Składniki na gołąbki:
- 1 włoska kapusta
- 0,5 kg mięsa wieprzowego mielonego
- 1 średnia cebula
- 1 saszetka ryżu
- 1 całe jajko
- 4 liście laurowe
- pieprz mielony
- sól
- ziele angielskie
- koncentrat pomidorowy



Kapustę należy obgotowac we wrzątku po 20 minut z każdej strony .
W międzyczasie przygotowujemy sobie farsz. Do miski wrzucamy mięso , drobno pokrojoną smażoną cebulkę , ryż , całe jajko i wszystko dobrze wyrabiamy  dłonią i przyprawiamy pieprzem i solą do smaku do jednolitej masy.
Następnie główkę kapusty studzimy i rozdzielamy na pojedyńcze liście , z których usuwamy twardy grzbiet. Nakładamy dużą 1 łyżkę farszu na liśc i zwijamy od grubszej strony w rulonik.W taki sposób przygotowujemy wszystkie liście do czasu , kiedy skończy nam sie farsz. :)Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym na liściach kapusty. Całośc zalewamy sosem ( 100 g koncentratu pomidorowego z 1,5 szkl. wody + przyprawy - majeranek , sół , pieprz ) i zapiekamy w piekarniku 160 C ok. 50 minut .

1 komentarz:

Bardzo dziękuję za komentarz