16 lutego 2013

Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym

Nie ma to , jak smak pysznej , soczystej , pomidorowej lazanii. Bardzo długo zastanawiałam sie nad jej zrobieniem , ale już wiem , że będzie to jedno z ulubionych dań mojej rodzinki :) W sam raz na zrobienie  w sobotę na obiad , bo zajmuje niestety sporo czasu , ale efekt zadowolenia po zjedzeniu gwarantowany :)
Zainspirowane przez FP
Do przygotowania lazanii potrzebne są :

Składniki:


- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- puszka pomidorów krojonych bez skórki
- ser żółty ( 300 g)
- oregano
- bazylia
-  natka pietruszki
- sól i pieprz
- sos beszamelowy

Sos beszamelowy:

- 50 g masła
- 60 g mąki
- 1,5 szkl. mleka
- 1 łyżka gałki muszkatałowej
- sól i pieprz
Rozpuszczamy masło na patelni na małym ogniu. Dodajemy mąkę i mieszamy do momentu gdy powstanie gładka masa. Gdy masa będzie już dobra to dolewamy ciepłe mleko , uważamy , żey nie powstały grudki .Na samym początku jest ta masa bardzo rzadka , ale z upływem czasu podgrzewania , gęstnieje.
Dosypuejmy gałkę muszkatałową i solimy i pieprzymy do smaku.


Wykonanie lazanii :

Na dobrze rozgrzaną oliwę na patelni , wrzucamy drobno pokrojony czosnek i cebulę. Następnie dokładamy mięso i podsmażamy do momentu , gdy przestanie byc różowe, dodajemy 2 łyżki oregano , posiekaną pietruszkę i bazylię , sól i pieprz. Pózniej wrzucamy pomidory i na małym ogniu dusimy pod przykryciem ok. 30 minut . Pod koniec duszenia odkrywamy i zwiększamy ogień w celu odparowania wody .
W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym sosem beszamelowym układamy w kolejności :
- makaron
- wartswa farszu mięsnego
- starty żółty ser
- sos beszamelowy
- warstwa makaronu
- farsz
- żółty ser
- sos beszamelowy itd.

Na wierzch posypujemy resztką żółtego sera.

W nagrzanym piekarniku do 180 C pieczemy ok. 30 minut.
Smacznego.

2 komentarze:

Bardzo dziękuję za komentarz