23 lutego 2013

Ryba po grecku

Rybka po grecku . No cóż , muszę przyznać , że nasza rodzinka , nie przepada za konsumpcją ryb, a szkoda , bo jak wiemy , jedzenie ryb zapobiega nowotworom , poprawia zdolności umysłowe , poprawia pamięc , działa też antydepresyjnie , i jeszcze nie tak dawno gdzies wyczytałam , że zmniejsza zmarszczki . Dużo by tu trzeba było wymieniać jeszcze pozytywów na ten temat , dlatego JEDZMY RYBY - bo to samo zdrowie. :) 

trzymając sie tego hasła :) , zrobiłam rybkę po grecku , rodzinka sie zajada , że aż miło popatrzeć :)



Składniki :
- 0,5 kg filetu z mintaja
- 2 średnie pietruszki
- 2 średnie marchewki
- średnia cebula
- koncentrat pomidorowy
- sól , piperz, liśc laurowy
- 3 łyzki oleju rzepakowego

Wykonanie:
Rybę należy rozmrozic , osuszyc ręcznikiem papierowym, pokroic w nie dużą kostkę . Warzywa umyc , zetrzec na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju , obsmażamy na złoty kolor , rybę wcześniej pokrojoną i posoloną i wylac do garnka.
Następnie cebulę pokrojoną w piórka szklimy i dodajemy koncentrat pomidorowy , chwilkę podsmażamy i dodajemy do rybki.
Na samym końcu  warzywa podsmażamy na patelni dosłownie chwilkę  i wrzucamy do garnka, zalewamy wodą do zakrycia  się składników i dusimy do czasu , kiedy zmiękną warzywa ok. 40 minut.



Smacznego

2 komentarze:

  1. pyszna klasyka:) u mnie też się mało ryb jada, bo za bardzo się za nimi nie przepada

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobre i zdrowe a tak rzadko się zjada. Ryba po grecku może za bardzo kojarzy mi się ze świętami. Czas to zmienić. :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz