14 lutego 2013

Roladki schabowe w sosie pomidorowo- serowym

Schab to nie tylko kotlety schabowe :) Można zrobić z niego wyśmienite roladki schabowe w sosie pomidorowym. 


Potrzebne nam będą:
 
1/2 kg schabu bez kości
1 średni ogórek kiszony
50 dag sera żółtego w kawałku
musztarda
pomidory w puszce albo koncentrat pomidorowy
sól, pieprz ,
olej
wykałaczki



Mięso myjemy , kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą. Opruszamy solą i pieprzem. Smarujemy musztardą. Kroimy ogórek w podłużne paski - kostki. Ser kroimy w ten sam sposób co ogórki. Wkładamy kawałek sera i ogórka na plaster rozbitego wcześniej mięsa .Zwijamy w roladkę i spinamy wykałaczką wzdłuż. Na rozgrzanej patelni obsmażamy na złoty kolor. Tak przygotowane roladki , przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy przecierem pomidorowym, posypujemy przyprawami do smaku i na wierzch sypiemy drobno starty żółty ser. Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika o temp. 150 C i zapiekamy ok. 30 minut.

Smacznego.





3 komentarze:

  1. Super są te roladki! świetny pomysł na obiad.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie tak...robi się dośc szybko i do tego jak smakują :D

      Usuń
  2. I jak tu być wegetarianinem, skoro serwujesz takie pyszności - palce lizać......

    Były wegetarianin ;-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz