10 lutego 2013

Raffaello


 

Mam propozycję na Walentynki :) pyszne Raffaello . Nie trzeba mieć żadnych zdolności, aby je zrobić ;) Szybko się robi , cudownie smakuje , wytwornie się prezentuje :) Jeśli chcesz zaskoczyć swoją drugą połówkę i nie masz za dużo czasu to jest to propozycja dla Ciebie :)
Zaczerpnięte Cn



Potrzebne są :

2 i 1/2 szkl. mleka
3 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
1 szkl. cukru
30 dag masła roślinnego ( użyłam masło zambrowskie )
20 dag wiórków kokosowych
2 duże paczki krakersów

Wykonanie:

W 1/2 szkl. mleka mieszamy żółtka z mąką pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe 2 szkl. mleka należy zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy zmiksowane żółtka z mąką i gotujemy budyń.

Czekamy , aż budyń przestygnie. Miksujemy masło , dodajemy budyń a następnie dodajemy wiórki kokosowe.
Formę wykładamy papierem , układamy krakersy , na to nakładamy masę i znowu krakersy i masę . Powinno wyjść 4 warstwy.

Pychotka :)



6 komentarzy:

  1. Uwieelbiam kokos i wszelkie ciacha!;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rozumiem :) , bo ja też nie moge sie oprzec ciachom ;)

      Usuń
  2. ale ślicznie wygląda, a jak musi smakować...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. brakuje słów , żeby opisac smak tej pychotki :)

      Usuń
  3. wygląda bosko.... i te warstwy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rafaello to u mnie "tradycyjne" ciasto świąteczne :)
    Cała Rodzina je uwielbia, nawet osoby, które nie lubią i nie jadają ciast!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz