9 lutego 2013

Pizza domowa




W Światowy Dzień Pizzy ,u nas  na stole ,gościła dzisiaj pizza :). Jeśli nie masz pomyslu na obiad a masz w lodowce dośc dużo rzeczy , które zostaly ci z calego tygodnia, to w sam raz , aby wykorzystac je i móc delektowac sie pysznym smakiem i poczuc piękny zapach pieczonej pizzy w calym domku :)

Przepis znaleziony WZ



Skladniki na blaszke:
5 dkg drozdzy
1 szkl. cieplej wody
0,5 kg maki
1 lyzeczka cukru
1 plaska lyzeczka soli
 

Dodatki
4 plasterki szynki
0,5 kg pieczarek
2 cebule
40 g sera
papryka
ketchup

Drożdże rozpuścic w ciepłej wodzie , dodac sól i cukier. Następnie dodac mąkę i wyrobic. Ciasto pozostawic na 4o minut i wyrobic , rozwałkowac i wylozyc na blache.  Szynke pokroic. Pieczarki , umyc, obrac, pokroic i usmażyc . Cebulę  pokroic w talarki i zeszklic na patelni. Ciasto smarujemy koncentratem.  Rozcieńczyc z małą ilością wody. Kładziemy kolejno pieczarki , cebulke , szynke , starty żółty ser. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 C i pieczemy ok.30 minut . Po upieczeniu ja posypałam pokrojoną świeżą papryką i ozdobiłam listkami bazylii :) Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. dziękuję za opinię :) warto spróbowac .

      Usuń
  2. ogólnie wszystko ok, robie tak jak jest napisane, ALE ciasto wychodzi zawsze twarde.. nie wiem dlaczego...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. radzę spróbować zmniejszyć czas pieczenia. Każdy piekarnik jest inny i myślę , że skrócenie czasu na pewno pomoże, proszę obserwować ciasto , jeśli zaczyna się pięknie złocić to znaczy , że za chwilkę należy pizzę wyjąć z piekarnika :) Pozdrawiam i życzę wspaniałej pizzy i wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za komentarz