3 lutego 2013

Naleśniki z farszem

W niedziele jest więcej czasu , więc dlaczego by nie spędzic go w kuchni ? ;) Ja tak zrobiłam :) i mieliśmy przyjemnośc skosztowac pysznych nalesników z farszem kapuścianym z pieczarkami :)


Składniki na naleśniki:
3 jajka
1/2 mleka
1 łyzka oleju
szczypta soli
1/2 szkl. wody gazowanej
15 łyżek mąki pszennej

Do miski wlewamy mleko i wbijamy całe jajka. Miksujemy te składniki, po czym dosypujemy stopniowo makę do uzyskania konstystencji gęstej smietany.
Na końcu wlewamy olej i wodę gazowaną i solimy cały czas mieszając. Odstawiamy na ok. 15 minut. Pózniej smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu.




Składniki na farsz:
2 kg kapusty
1/2 kg pieczarek
2 cebule
pieprz, sól , olej

Kapustę obgotowac ok. 30 minut.
Pieczarki dokładnie umyc i pokroic w plasterki. Cebulę umyc, obrac i również pokroic według swojego gustu ( i tak wszystkie te składniki pózniej miksujemy ).
Pieczarki i cebule poddusic na małym ogniu ok. 30 minut.
Nastepnie połączyc obgotowaną wcześniej kapustę z uduszonymi pieczarkami i cebulką.
Mielimy to wszystko. Dodajemy sól i pieprz do smaku i ugniatamy ręką aby w miare możliwości połączyc ze sobą cały farsz.
Gdy farsz będzie gotowy , bierzemy sie za smażenie naleśników.

Na naleśnik kładziemy kolejno farsz , ale nie za dużo , bo mogą popękac. Składamy albo w tzw. chusteczki albo robimy krokieciki.

Z tego względu , że moja rodzinka lubi barszcz czerwony to naleśniki podajemy własnie z barszczykiem :)

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz