22 lutego 2013

Krem brokułowy

Szybka , smakowita zupka , akurat do przygotowania po przyjściu z pracy :) Wystarczy tylko zaopatrzyć si w podstawowe składniki i życzę miłej pracy  ;) Kremu wychodzi z tych porcji dla 4 osób z dokładką :)
Inspiracja -  MKR



Składniki:
- 1 op. mrożonego brokuła ( 450 g ) bądż 1 brokuł świeży
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 por ( biała częśc)
- 2 opakowania serka topionego kremowego
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
- świeży szczypiorek
- groszek ptysiowy
- 2 ziemniaki
- kostka bulionu drobiowego

Wykonanie:
Do naczynia wlewamy 2 litry wody , wrzucamy pokrojonego w kostkę ziemniaka i gotujemy ( dlatego , że ziemniak najdłużej sie gotuje z wszystkich składników ).
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy po kolei , pokrojony drobno czosnek , cebulę w kostkę i pora w pół plasterki. Gdy ziemniaki będą w pól miękkie , wrzucamy brokułę , zawartosc z patelni i serki topione.
Gotujemy do momentu , gdy brokuł będzie miękki i serki sie rozpuszczą .
Na sam koniec , używamy blendera w celu uzyskania jednolitego kremu .
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Można jako dodatek , dodac groszek ptysiowy .

Smacznego .

2 komentarze:

Bardzo dziękuję za komentarz