17 lutego 2013

Ciasto 3 BIT

Słodki , karmelowo - śmietankowy smak to , to, co lubimy najbardziej :) Idealny deser jako dodatek do kawy .Nie ukrywam , że czas oczekiwania jest baaardzo długi ( zrobiłam go wieczorem ) i czekaliśmy aż całą noc , aby sie nim poczęstowac ;) Jest wiele przepisów tego ciasta , ja oparłam sie na przepisie PK



Wymiary blaszki: 24 x 28 

Składniki :
- 3 paczki herbatników ( użyłam pełnoziarnistych Bonitki )
- puszki masy krówkowej
- 400 g śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyzka żelatyny + 1/3 szkl. wrzątku
- 100 g czekolady
- 2 budynie waniliowe
- 100 g masła



Na dno formy ułożyłam 1 warstwę herbatników .
Podgrzałam lekko masę krówkową , aby zrobiła się rzadsza i taką masę wylałam na herbatniki .
Na masę krówkową znowu położyłam warstwę herbatników.
Przygotowałam wcześniej budyń ( 2 budynie na 3/4  l mleka ). Budyń musi byc chłodny , aby dobrze się połączył z masłem ( temp. pokojowa )
Mase budyniową wylałam i na nią układamy kolejną warstwę herbatników.







Śmietanę kremówkę ubiłam z cukrem pudrem i z cukrem waniliowym na sztywno , po czym wlałam wcześniej przygotowaną i przestudzoną żelatynę.
Na wierzch ciasta wylewamy przygotowaną śmietanę.
Na sam wierzch sypiemy starta czekoladę .
I ciasto 3 BIT gotowe :)
Ja włożyłam na całą noc do lodówki .
Smacznego .




14 komentarzy:

  1. jedno z moich ulubionych ciast, wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię to ciasto. To chyba za sprawą masy krówkowej, którą uwielbiam. :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masa krówkowa i bita śmietana :) wszystko to sprawia,że ciasto smakuje pysznie :)

      Usuń
  3. mniam mniam :) smakowicie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis powinien zawierać składniki, które pozwoliły by upiec 2 blachy tak P Y S Z N E G O ciasta ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wystarczy składniki x 2 i 2 blachy gotowe ;) smacznego :)

      Usuń
  5. O ja! wygląda obłednie:D musi być bardzo słodkie, choć mi akurat by to nie przeszkadzało:) Pyszności:) Pozdraiwam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. owszem , ciasto jest słodkie , ale co smakuje lepiej, jak nie karmel+ bita śmietana ;)

      Usuń
  6. jakie wymiary blachy?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz