13 lutego 2013

Babeczki z karmelem

Dośc czasochłonne , ale pyszne , więc nie szkoda czasu , aby poświecic go na pieczenie babeczek :)

Składniki:
3 szkl. mąki
1 margaryna ( 250 g )
1 szkl. cukru
3 żółtka
5 łyżek śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jako masę karmelową używamy gotowej masy kajmakowej.



Najpierw sypiemy mąke z proszkiem do pieczenia , dodajemy żółka, cukier i śmietanę . Zagniatamy i wyrabiamy ciasto. Następnie dzielimy na 3 części i mrozimy ok. 20 minut.
Rozwałkowac ciasto na cienki placek ok. 1/2 cm. Wycinamy koła większe niż średnica babeczek ,dlatego , że podczas pieczenia ciasto się kurczy i oblwpiamy foremkę.
Mi na małych foremkach wyszło ponad 50 babeczek :)
Pieczemy do zarumienienia  w temp. 160 C



Smacznego.

1 komentarz:

Bardzo dziękuję za komentarz