23 stycznia 2013

Zapiekanka z mięsem mielonym



Moje poszukiwania odnośnie przepisu na mięso mielone zakończyło sie pomyślnie :) Cała nasza rodzinka miała dosyc kotletów mielonych i pulpecików i oto jest  zapiekanka z mięsem mielonym :) autorstwa p.Roberta Wożniaka


Składniki na 6-8 porcji
 *  1 kg ziemniaków
 * 400 g wieprzowego lub wołowego mięsa mielonego
 * 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
 * 3 jajka
 * 150 ml bulionu mięsnego z kostki
 * 150 g sera żółtego
 * 2 ząbki czosnku
 * 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
 * 1 cebula
 *  słodka mielona papryka
 * 1-2 liście laurowe
 * sól , pieprz
 * 2-3 łyżki oliwy
 * olej do smażenia + 1 łyżka do posmarowania naczynia




Ziemniaki obrac , umyc , pokroic w plasterki.Obsmażyc na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Jajka ugotowac na twardo w osolonej wodzie a następnie obrac i pokroic w plasterki.
Cebule i czosnek starannie obrac, po czym drobno pokroic i podsmazyc na oliwie.Kiedy cebula sie zeszkli , dodac mięso mielone.Całosc lekko podsmażyc , mieszając.
Nastepnie dołozyc osączone z zalewy pomidory oraz liście laurowe. Doprawic solą, pieprzem i słodka papryką.Dusic na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 min.
Naczynie żaroodporne posmarowac tłuszczem. Na dnie ułozyc połowe podsmażonych plasterków ziemniaków, posypac je solą oraz pieprzem. Następnie równomiernie wyłożyc warstwę mięsa z pomidorami.
Wierzch posypac ok. 1/3 startego sera żółtego.
Na warstwie sera żółtego ułożyc plasterki ugotowanych jajek i pozostałe ziemniaki.Całośc posypac solą oraz pieprzem , po czym zalac bulionem i piec przez 30 min. w temp. 180 C.!0 minut przed końcem pieczenia posypac danie reszta sera żółtego.
Przed podaniem zapiekankę oprószyc posiekana natka pietruszki.






1 komentarz:

  1. jak ja lubię takie żarełko ........

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz