22 stycznia 2013

Szarlotka z budyniem

Jeśli masz ochotę na chwileczkę zapomnienia ......to zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na szarlotkę z budyniem :) Delikatne ciasto , chrupiące z wierzchu z dodatkiem budyniu sprawia ,że ciasto to figuruje u nas na TOPIE najlepszych ciast.:)



Wymiary blaszki : 24 x 29 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 30 min. + 45 min.



Składniki:
2 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mąki krupczatki
1 szkl. cukru
1 margaryna
3 żółtka
4 łyżki śmietany 18%
1 op. cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
 1 słoik litrowy jabłek prażonych
3 op. budyniu smietankowego z cukrem
1 litr mleka
bułka tarta




Wykonanie:
Mąki , proszek do pieczenia i sól przesiać przez sitko.Dodać cukier i cukier waniliowy, żółtka i śmietanę. Margarynę pokroić na drobne kawałki i całość nożem siekac. Na końcu delikatnie zlepic dłońmi , żeby powstała kula.
Owinąć w folię spożywczą i schować do zamrażalnika na 1 godz.

Budyń ugotować w 1 litrze mleka.
Przygotować foremkę , pokryć papierem do pieczenia i wylozyc 1 czesc ciasta i zapiec ok.30 minut. Druga wlozyc ponownie do zamrażalnika.

Po podpieceniu spodu wylewamy jabłka na to ugotowany wcześniej budyń. Na wierzch wykorzystujemy 2 czesc ciasta
Piec w temp. 180 C ok.45 min. .
Czas pieczenia i temp. zalezy od piekarnika. Piec do czasu jak ciasto nabierze pięknego złotego koloru i będzie smakowicie chrupkie :)


SMACZNEGO ! :D

 


1 komentarz:

  1. Wcale się nie dziwię, że to topowe ciasto Twojej rodziny, wygląda i smakuje wybornie ....

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz