27 stycznia 2013

Sernik

Na niedzielne popołudnie , na poprawienie sobie humoru przed poniedziałkiem :) proponuję sernik. Przepis pochodzi ze zbiorów p.Krystyny Magdziak.

Ciasto
1/2 kg mąki
3 łyżki śmietany
3 żółtka
1 szkl. cukru pudru
kostka masła
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg sera dwukrotnie zmielonego
150 g masła
250 g cukru pudru
1 budyń waniliowy ( bez cukru )
2 jajka
2 żółtka
1 szkl. mleka

1.Ciasto
Masło posiekaj z mąką. Dodaj pozostałe skłądniki i wyrób. Podziel na dwie częśi. Do jednej dodaj dwie łyżeczki kakao. Włóż obie części na co najmniej 1 godz. do lodówki. Wyjmij i każda podziel jeszcze na pół. Upiecz 4 placki w tortownicy w temp. 200 st. C.



2.Masa
Rozpuśc w garnku masło z cukrem. Dodaj ser , rozmieszany z mlekiem budyń i rozbite widelcem jajka. Doprowadż do wrzenia i od tego momentu gotuj jeszcze ok. 5 minut , ciagle mieszając.

3. Placki przełóż gorąca masą. Wstaw do lodówki na pare godzin do zastygnięcia. Najlepszy jest na następny dzień :)

SMACZNEGO :)

1 komentarz:

  1. Zapraszam do wzięcia udziału w facebookowej zabawie- WEEKENDOWA AKCJA SERNIK https://www.facebook.com/tradycyjnakuchnia/posts/253814258130511

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz